Porselen Diş Kaplama - Metal Destekli
Herkesin yılda en azından bir defa dişlerini kontrol ettirmesi gerekiyor. Diş tedavisi bazen çok basit olabilirken, bazen ise çok zor olabiliyor. Diş tedavilerinin farklı yöntemleri vardır, örneğin kaplama. Kaplama yaparkende farklı malzemeler ile yapılabiliyor. Bu hastanın diş sağlığının ne kadar iyi olup olmadığına bağlı olarak karar veriliyor. Kaplama için birçok malzeme bulunuyor, fakat hangi malzemenin hasta için ne kadar uygun olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor. Örnek kaplamalardan bir tanesi, porselen diş olmaktadır. Porselen diş tedavisinde, metal destekli uygulamalar yapılabilir. Metal destekli uygulama yapılırken, metalin dişe zarar vermemesi için dikkat edilmesi gerekiyor ve bunun içinde, sadece krom ve nikel kullanılıyor, ancak metal destekli porselen diş tedavisi ön dişlerden çok arka dişler için kullanılmaktadır ki ağız yapısının estetikliğini bozmasın.
Birçok hasta diş kaplaması yaptırmak ister, çünkü görüntüsü genel açıdan çok estetik olmaktadır. Kaplamada full estetik veya metal kesinlikle içermemektedir. Sadece porselen bir kaplama olup temiz bir görüntü sağlamaktadır, fakat porselen diş kaplamasının tedavi masrafı da oldukça yüksektir. Bu yüzden eğer porselen diş için tedaviye girmeyi düşünüyorsanız öncelikle iyi bir araştırma yapmanız tavsiye edilir. Fiyatın yüksek olma sebebi ise aslında tamamen porselen kaplamanın dişlerinizi doğal göstereceğinden kaynaklanmaktadır. Kaplama yaptırmak isteyenlere porselen kaplama tavsiye edilir, fakat malum ki maddiyat konusu çok önemlidir, bu yüzden hastaların çok net ve sağlam karar vermeleri gerekiyor.
Porselen dişlerin kaplaması yaptırmak isteyen birçok hastalar oluyor, fakat hastanın aklında olan soru, porselen dişlerin ne kadar uzun veya kısa ömürlü olduğu. Porselen diş yaptıranlar kaplamalarını genellikle on yıldan fazla kullanabilirsiniz, fakat hastanın da düzenli bakım yapması gerekiyor. Dolayısıyla diş bakımı, diş fırçalama ve benzeri düzenli bakımları yapmadıkları sürece, elbette her ne kadar porselen bir diş olsa bile, kaplamanın ömrü kısalabilir. Buradan anlaşılacağı gibi birçok şey aslında tamamen hastaya bağlıdır. Eğer hasta, dişlerine bakım yapabiliyorsa, sorunsuz bir şekilde on yıldan fazla kaplama ile yaşayabilir, fakat bakım yapmadığı sürece, daha önce yaşadığı diş sorunlarını tekrardan yaşayabilir.
Porselen kaplama diş yorum nitelikli forum kaplaması yapmak, dişlere bakım yapmamak anlamına gelmiyor, hatta ekstra bakım yapmanız lazım ki porselen kaplama işe yarasın. Porselen diş kaplaması birçok kişi tarafından tercih ediliyor ve diş hekimlerinin de hastalarına tavsiye ettikleri diş kaplama tedavisidir, fakat kolay değil ve zaman almaktadır. Bu yüzden hasta eğer gerçekten porselen kaplama yaptırmak istiyorsa ve sürece, ayrıca maddi olarak hazırsa ancak o zaman yatırması tavsiye edilir. Porselen kaplamanın en büyük özelliği, tedaviden sonra dişlerin doğal görünmesini sağlamasıdır. Dolayısıyla birçok kişi bu özellikten dolayı dişlerine porselen kaplama yaptırmak isteyebiliyor, fakat özellik elbette fiyata da yansıyor, bu sebeple hastanın çok iyi hesap yapması gerekiyor.
Dişlerimiz bizim için çok önemlidir ve ciddi bir bakım isteyen kemik türleridir, fakat hayatta çoğu zaman en basit şeyleri yapmayı unuttuğumuz için, daha sonrasında canımız yanabiliyor. Örneğin dişlerimizi fırçalamadan yatmak veya uzun süre dişlerimize bakım yaptırmamak. Hatta porselen ucuz diş kaplama yaptırıp sonra günlerce veya haftalarca dişlerine bakmayanlar bile olabiliyor. Bu tür durumlarda maalesef her ne kadar kaplama olsa bile, dişlerde sorunlar çıkabiliyor. Bütün dişlerinize porselen diş ürünleri listesine bakarak kaplama yaptırmak elbette çok zor ve muazzam bir rakam gerektirmektedir, fakat sorun yaşadığınız veya yaşamak istemediğiniz, gülümsediğiniz de gülümsemenizi etkileyecek dişlerinize porselen kaplama yaptırabilirsiniz. Ne zaman yaptırmak isterseniz ona göre hesabınızı yapıp maddi ve manevi olarak kendinizi hazırlayabilirsiniz.
Porselen kuron –köprü (kaplamalar) ne kadar sürede hazırlanır? Mertebelerini nelerdir?
Kontrol yapıldıktan ve rehabilitasyonuna kara verildikten sonra ilk evre ağız ve diş yapınızın ölçüsünün alınır. Porselen kaplama yapılacak dişler üzerine kaplama yerleştirilebilmesi için kesilerek küçültülür. Alınan ölçü takma laboratuarına gönderilerek, prova için alt yapı beklenir. Alt yapı konusunda provalar (diş eti uyumu, yükseklik kontrolü) yapıldıktan estetik prova evresine geçilir. Hastanın teni ve yüzü ile uyumlu diş renk seçimi de yapıldıktan sonra son prova gerçekleştirilir. İstenilen netice ele geçirildiğinde simantasyon denilen yapıştırma işlemi yapılarak süreç bitirir. Bu anlattığımız süreç takriben 10-15 günlük bir zamanı kapsamaktadır.
Porselen kaplamaların ömrü ne kadardır?
Porselen kaplamaların da tabii ki bir ömrü vardır. Yapılan porselen kaplamalar takriben 10 sene kadar meselesiz olarak kullanılabilmektedir. Ancak porselen kaplamaların kullanım ömrünü ağız bakımı yaparak uzatmak olası.
Eskimiş porselen kaplamalar ağız kokusuna, diş eti çekilmesine ve bu rahatsızlığın neticesinde diş kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden eskimiş protezlerin yenilenmesi önerilmektedir.
Porselen kaplamaların bakımı nasıl yapılmalıdır?
Çeşitli sebeplerden dolayı bir çok insan kaplama, köprü vs denilen diş protezlerini kullanıyor. Takma kullanımı, ağız ve diş bakımına daha az dikkat edileceği mananına gelmiyor. Halk arasında protezlerin gerçek dişler kadar bakıma ihtiyacı olmadığı yaygın bir kanı olsa da, takma yüzeyinin dişin mine tabakasından daha tutucu olduğu bilinen bir gerçek. Başka bir deyişle protezlerin yüzeyinde daha çok plak oluşumuna rastlanıyor. Oysaki düzenli ve tesirli bir şekilde temizlenen protezlerin ömrü daha uzun oluyor ve daha konforlu kullanılıyor.
Takma bakımları düzenli olarak yapılmazsa,
· Ağız kokusu
· Diş eti rahatsızlıkları
· Çürük
· Takma üzerinde kir
· Ağızda enfeksiyon gibi bir çok rahatsızlıkla karşılanabilir.
Sabit Protezlerin bakımı nasıl yapılır?
Kron bitimi ile diş eti arasında kalan bölge bilhassa çok iyi temizlenmelidir. Ters takdirde bu bölgede bakteriler çoğalarak, çürüklere veyahut diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Sabit protezi olan hastalar;
· Günde en az 2 kere dişlerini fırçalayın.
· Gargara, arayüz fırçası veyahut diş ipi kullanın.
· Köprü protezi olan hastalar da ise köprü görevi gören protezin altı çok iyi temizlenmelidir, ters takdirde köprü ayağındaki dişlerde diş eti çekilmeleri olabilir.